Özel Emeklilikte 2024 Yeniliklerin Yılı Olacak
Özel Emeklilikte 2024 Yeniliklerin Yılı Olacak

Özel Emeklilikte 2024 Yeniliklerin Yılı Olacak

2024 yılı, özel emeklilik sistemi için önemli bir yıl olacak. Bu yıl, sistemin daha da yaygınlaşması ve emeklilik tasarruflarının artması için çeşitli gelişmeler yaşanması bekleniyor. 25 Aralık tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre toplam BES katılımcı sayısı 8 milyon 661 bin 17 olurken, Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) bu sayı 7 milyon 311 bin 747 oldu. İki sistemde toplam fon tutarı 729,2 milyar TL’yi bulurken, sistemlerin yeni senede daha da önemli başarılara imza atması hedefleniyor.

2001 yılı Ekim ayında yürürlüğe giren BES Kanunuyla ilk sözleşme 27 Ekim 2003 tarihinde düzenlendi. BES’in bu günlere gelmesinde en önemli gelişmelerden biri 2013 yılında başlayan Devlet Katkısı desteği oldu. 2017 yılı başında ise Otomatik Katılım Sistemi ile milyonlarca çalışan BES'le tanıştı. Son dönemdeki en önemli gelişmeler ise; 2021 Mayıs ayı itibariyle 18 yaş altı katılımcıların sisteme dahil olması ve aynı yılın Temmuz ayında tüm şirketlerin fonlarına yatırım yapma imkânı sağlayan BEFAS’ın faaliyete geçmesi ile 2022 başından itibaren devlet katkısı oranının %30’a çıkması olarak sıralanabilir.

Bireysel emeklilik sistemi, bireylere emeklilik dönemlerinde mali açıdan güçlü bir temel oluşturma, kişisel finansal kontrol sağlama ve toplumsal sürdürülebilirliğe katkıda bulunma şansı tanıyan önemli bir araç olarak ön plana çıkıyor. Bu nedenle, bireylerin bu sistemleri etkili bir şekilde kullanmaları ve finansal gelecekleri için bilinçli tasarruflar yapmaları önem arz ediyor.

Geçtiğimiz 2022 yılı sonundan bu yana fon büyüklüğünde toplam 302,6 milyar TL büyüme yaşanan özel emeklilik sistemi, 2024’te de önemli atılımlar hedefliyor. Özellikle enflasyon hızının düşmesi beklenen 2. Yarı sonrasında planlanan tamamlayıcı emeklilik sisteminin de katkısıyla hızlı bir ivme yakalanacağı öngörülüyor.

Özel emeklilik sektörü paydaşları, teknoloji ve müşteri beklentilerindeki değişimi harmanlayarak sisteme yeni katılımcılar katmayı sürdürüyor. 2024 yılının son çeyreğinde hayata geçmesi planlanan tamamlayıcı emeklilik sistemi ile kartların yeniden dağıtılması bekleniyor. Beklenen düzenlemeler TES ile de sınırlı değil. Sistemde hayata geçecek başlıklar şöyle;

• Sistemindeki Birikimlerin Bankalara Teminat Olarak Gösterilmesi ve Uygun Koşullarla Finansmana Erişim İmkanı (Ocak 2024)

• Kısmi Ödeme Alma Hakkı (Mart 2024)

• Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)

• Engellilere Yönelik Özel Emeklilik Uygulaması

• 25 Yaş Altı Üniversite Öğrencilerine Yönelik Uygulamalar

• BES Kesintilerinin Sadeleşmesi

• Emeklilik Dönemindeki Ödeme Opsiyonları Çeşitlendirilecek